Учениците от Випуск 2012 получиха дипломи за завършено средно образование и свидетелства за професионална квалификация
 

На 22.06.2012год. директора на училището -     г-н Николай Христов връчи дипломите за средно образование и свидетелствата за професионална квалификация ІІІта степен на учениците завършили 12ти клас. С отличен успех от специалност "Микропроцесорна техника" завършиха шест ученика. Всички зрелостници желаят да продължат по-нататъшното си образование в техническите университети на страната.

 
 


2 юни-Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България
”Жив е той, жив е! Там на Балкана,
потънал в кърви лежи и пъшка
юнак с дълбока на гърди рана,
юнак във младост и в сила мъжка…

Тоз, който падне в бой за свобода,той не умира.„
 
Тези безсмъртните стихове   Христо Ботев посвети на героичната смърт на Хаджи Димитър, но те звучат с пълна сила и за неговата собствена кончина.
Денят на  героичната и трагична гибел  на гениалния поет и революционер, признателните потомци повече от столетие честват като Ден на всенародна почит към героите, отдали живота си за свободата и независимостта на  България.
Първото официално честване на 2 юни като Ден на Ботев и падналите за свобода е през 1901 година на връх Вола. В него участват и живи четници от Ботевата чета.
От няколко десетилетия, освен с тържествена заря -проверка, в 12 часа на 2 юни в продължение на три минути сирените в  цялата страната  оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.
 


Бил Гейтс към президента: Инвестирайте в учители!
 
Необходими са инвестиции за развитието на учителите, а освен това в малки страни като България е важно да има малко, но много добри университета. Това са съветите, които легендарният основател на софтуерния гигант Майкрософт Бил Гейтс даде на президента Росен Плевнелиев през първия ден от посещението на държавния глава в САЩ.

Едноседмичната визита на държавния глава в САЩ започна от Сиатьл, където той гостува във фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Разговорът между двамата продължи повече от час, предава "Труд".

Домакинът посрещна българския президент във фондацията си лично, облечен спортно-елегантно в светло-синя риза и бежово сако. Двамата разговаряли най-вече за връщането на младите образовани българи у нас. Богатството се създава на база на връзката между науката и инженерството, казал милиардерът и препоръчал да се обърне внимание на това как новите технологии се използват от образователната система.

"Съветите на г-н Гейтс са важни за нас и е добре страната ни да се фокусира върху информационните технологии и образованието, защото в световен план в 21-ви век най-важният инструмент е човешкото знание", коментира след срещата президентът Плевнелиев.

"Специално внимание г-н Гейтс обърна върху квалификацията на учителите, за да могат те да зададат посоката на едно ново поколение, което е наистина на световно ниво", добави още той.

От визитата стана ясно, че основателят на Майкрософт е наясно с постиженията на млади български ученици и студенти на международни олимпиади по математика и информатика. На подобни форуми страната ни редовно се връща с медали.

"Много важно е да бъде организиран този потенциал на България", смята Плевнелиев.


24 май - празник на славянската писменост и българската просвета и култура
Върви народе възродени, към светла бъднина върви с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови.
Честит празник уважаеми колеги, ученици и на всички Българи!

Скъпи учители, бъдете мъдри и всеотдайни последователи на делото на светите братя Кирил и Методий. Дарявайте знание и вдъхвайте любов към науката. Достойно вървете по пътя, озарен от едни от първите народни будители.

Задачата ви е трудна, особено в днешните реалности, но точно това прави делото ви безценно. Защото вие сте избраните да следвате мисията на солунските братя, които ни дадоха буквите и знанието, орисано да озари бъдещето ни.

Честит празник - 24 май!
   


 
Изпращане на "Випуск 2012"

За поредна година ПТГ"Джон Атанасов" тържествено изпрати своите абитуриенти.Празникът се състоя на 14 май в Драматичния театър.  Изпращането премина в празнична обстановка, с приповдигнато настроение и музика.
Абитуриентите поднесоха цветя на всички свои любими учители. Директорът на училището г-н Николай Христов и г-жа Нели Петкова - началник отдел "Образование  и наука" кън община Кюстендил (бивш директор на училището), поздравиха дванадесетокласниците с приветствени слова. Програмата продължи със забавни номинации на абитуриентите  и преподавателите, музикални изпълнения и танци.
 


 
 


 Денислав Грозданов е "Желязно момче на 2012г."
 
 
На 24.04.2012г. за шеста поредна година се проведе състезанието на ПТД "Джон Атанасов" "Железни момчета". Дисциплините, в които се състезаваха отборите бяха "Фермерска стъпка", "Докери" и "Обръщане на гуми". В индивидуалния силов двубой най-добре се справи Денислав Грозданов, който заслужено прибра приза "Желязно момче на 2012г." Второто  и трето  място заеха учениците на ПГТ "Н.Вапцаров" - Георги Анастасов и Антоан Мицов.
 
     
Класиране в отделните дисциплини:
 "Фермерска стъпка"
І място - Хб клас
ІІ място - ХІІа клас
ІІІ място - ІХа клас
 
"Обръщане на гуми"
І място - ХІа клас - Даниел Костов
ІІ място - ІХб клас - Владислав Колибарски
ІІІ място - Хб клас - Даниел Накев
 
"Докери" 
І място -ХІІа клас
ІІ място - Хб  клас
ІІІ място - ІХа клас


 
 


 
УЧЕНИЦИ ОТ ПТГ „ДЖОН АТАНАСОВ”  УЧАСТВАХА  В РЕГИОНАЛНИЯ КРЪГ НА НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИЛОЖНА ЕЛЕКТРОНИКА „МОГА И ЗНАЯ КАК”

На 21.03.2012 г. в Пловдив се проведе първото по рода си регионално състезание „Мога и зная как” на знаещите и можещи ученици от професионални гимназии, които показаха своите възможности и умения по приложна електроника, под егидата на МОМН, със съдействието на търговска верига „Елимекс” – гр. Горна Оряховица и с подкрепата на Регионален инспекторат по образованието – Пловдив. Инж. Детелина Иванова обясни регламента на този кръг от състезанието. Учениците трябваше първо да се справят с решаването на тест от 20 въпроса за 20 мин. и веднага след това, разделени на двете възрастови групи- IX-X  и XI-XII клас,  въоръжени с поялници, платки и електронни компоненти, да започнат реализацията на практическата задача - електрически монтаж на печатна платка по дадена схема и с подбор на елементната база, защото имаше добавени повече електронни елементи. За първата група задачата беше реализацита на „ електронна мелница”, а за по-големите – „светещ пръстен на Сатурн”.
В сградата на Технически университет София, филиал Пловдив, на неутрална територия ученици от София, Банско, Стара Загора, Дупница, Мадан, Кюстендил, Сопот и Пловдив  се справиха с общотеоретичния тест и практическо изпълнение на задачи. Конкурсните работи бяха оценени от жури в състав: председател – инж. Детелина Иванова – мениджър обучение и квалификация във фирма „Елимекс”, членове – доц. Иван Костов – ръководител катедра „Системи за управление” към Техническия университет, инж. Румен Радев – старши експерт по професионално образование към РИО -Пловдив. Отборът на ПТГ ”Джон Атанасов” гр. Кюстендил  с ръководител инж. Мариола Попова участва  с два отбора в  Регионалния кръг на Национално състезание по приложна електроника "Мога и зная как"  . В първа възрастова група -Роберт Ботюв Христов и Мартин Милев Василев  от 10а клас специалност „Компютърна техника и технологии”,  а във втора възрастова група -Георги Христов Калеов и Методи Димитров Акмаджов от 12а клас специалност „Микропроцесорна техника”.  На всички участици бяха връчени грамоти и награди, осигурени от фирма ЕЛИМЕКС. Най-добре от ПТГ”Джон Атанасов”  се представи Роберт Ботюв Христов - 3 място в индивидуалното класиране.
 


 
Важно!     От 12.03. до 23.03.2012 г. започва подаването на заявления за явяване на Държавни зрелостни изпити за всички ученици от 12 клас и за учениците от минали години, които не са се дипломирали.
 


 
     Бинарен урок на тема: „Жената и любовта пред съда на етическото. Норма и свобода в Йовковия свят. ”
 
          На 15.03.2012г. в Професионална техническа гимназия „Джон Атанасов” г-жа Милена Колева – учител по Български език и литература и г-жа Райка Андонова – учител по Философски дисциплини проведоха открит бинарен урок на тема: „Жената и любовта пред съда на етическото. Норма и свобода в Йовковия свят. ”
          Урокът наблегна на междупредметните връзки, а целта на учениците беше да направят анализ на двата Йовкови разказа: „Постолови воденици” и „Албена” от гледна точка на българския език и литературата и етиката и правото. Учениците бяха разделени на две групи – литератори (новинар и репортери) и философи (съдебни заседатели от гледна точка на морала, съдебни заседатели от гледна точка на правото и съдии).
          Урокът премина в присъствието на г-жа Теменужка Алексова (старши експерт в РИО на МОМН – гр. Кюстендил), инж. Нели Петкова (началник - отдел „Просвета” към община Кюстендил) и учители от гимназията. От обсъждането стана ясно, че учениците от XIIа клас на   ПТГ „Джон Атанасов”  са се справили отлично с поставените им задачи и урокът прави нов, необичаен прочит на Йовковите разкази, пречупен през призмата на нашата действителност.

          
 


 
“Мога и зная как”
 
  
На 6.02.2012 г. се проведе училищният кръг на националното състезание по приложна електроника  “Мога и зная как”. То е съвместна инициатива на МОМН и фирма “Елимекс” Горна Оряховица, чийто предмет на дейност е свързан с електрониката. В състезанието участваха 21 ученика от девети до дванадесети клас от специалности „Компютърна техника и технологии”  и „Микропроцесорна техника”.  Участниците бяха разделени в две възрастови групи: І група ученици от ІХ и Х клас и ІІ група ученици от ХІ и ХІІ клас. Състезанието протече в два етапа. По време на първия етап всички състезателите решаваха тест свързан с тяхната професионална подготовка. Във втория етап учениците трябваше да изпълнят практическа задача, в него  взеха участие   класираните  на първите 6 места на теста  във всяка от двете възрастови групи.
А ето победителите:    
За Първа група
1.    Робърт Ботюв Христов
2.    Мартин Милев Василев
3.    Даниел Зоранов Стаменов

За Втора група
1.    Георги Христов Калеов
2.    Методи Димитров Акмаджов
3.    Петър Тодоров Иванов

Фирма „ЕЛИМЕКС” гр. Горна Оряховица раздаде награди на учениците, участвали във втория етап на училищния кръг
Първите двама победители от всяка възрастова група  сформират двата училищни отбора, с които училището кандидатства за допускане до регионален кръг на националното състезание  „Мога и зная как”.

 

          
 
Второ ученическо състезание “Мога и зная как”  
    
На 6.02.2012 год. от 9.30 ч. в ПТГ ще се проведе училищният кръг на състезание по приложна електроника “Мога и зная как”.
ОРГАНИЗАТОР: ПТГ и МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА
ПАРТНЬОР:ТЪРГОВСКА ВЕРИГА "ЕЛИМЕКС"
Регламент:

Участниците в  състезанието са разделени  в две възрастови  групи:
 І група: ученици от ІХ – Х клас;  
 ІІ група: ученици от ХІ – ХІІ клас;
Училищният кръг се провежда в две части – теоретична, последвана от практическа. Всички състезатели, разпределени в двете възрастови групи, участват в първата теоретична част. След оценяването на конкурсните работи в теоретичната част до втората практическа част на училищния кръг се допускат учениците, класирани на първите 6 места във всяка от двете възрастови групи.   
След изпълнението на практическата задача на база индивидуален резултат се излъчват на училищно ниво по двама победители от всяка възрастова група. Тези ученици сформират двата училищни отбора, с които училището кандидатства за допускане до регионален кръг на националното състезание  „Мога и зная как”.
   
Каним всички  с интереси в областта на техниката.

Очакват ви много емоции и големи изненади.